• Božidara Petranovića 1, Zadar
  • Telefon: +385 (0)23/551-175
  • E-mail: info@icua.hr
eu_fonds
Naslovna

Početna konferencija projekta "Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru"

Početna konferencija projekta "Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru"

U petak, 28. kolovoza 2020. godine u prostoru bivše crkve sv. Nikole održana je početna konferencija kojom je najavljena provedba projekta "Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru".
 
U uvodnom govoru ravnatelj MCPA Zadar Mladen Pešić iznio je kratku kronologiju ustanove od osnivanja do danas te se zahvalio svima koji su omogućili pokretanje ovog značajnog projekta, prije svega Ministarstvu kulture i medija, UNESCO-u, Gradu Zadru, Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA te Turističkoj zajednici Grada Zadra.
Naglasio je kako će obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole zaokružiti priču na kojoj se radi posljednjih desetak godina, a cilj je nastavak edukacije međunarodnih studenata, stručnjaka i šire javnosti kojima će se prikazati bogatstvo podvodne kulturne baštine ne samo Jadrana, već i šireg Mediteranskog područja.

 

Pozdravnim riječima prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić istaknuvši kako je riječ o strateškom projektu obnove kulturne baštine koji će omogućiti daljnji razvoj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

 

Ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković istaknula je kako će projekt nakon obnove biti dostupan i široj publici, a ne samo znanstvenoj zajednici.

 

Voditelj Regionalnog ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum putem videosnimke prenio je poruku pomoćnika generalne direktorice UNESCO-a za kulturu Ernesta Ottonea Ramireza. Poručio je kako UNESCO njeguje snažnu vezu s Republikom Hrvatskom u području kulture -  na UNESCO-v Popis svjetske baštine uvršteno je 10 hrvatskih kulturnih dobara, uključujući i obrambeni sustav Zadra koji je upisan 2017. godine (,,Obrambeni sustav Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća: Stato da terra - zapadni Stato da Mar”). Dodao je kako je Centar posebno važan partner u zajedničkim naporima očuvanja bogate kulturne baštine Hrvatske. Od 2009. godine MCPA u Zadru djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO-a kao centar 2 kategorije te ima važnu ulogu u provedbi i promicanju UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine iz 2001. godine.

 

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je riječ o jednom od najznačajnijih projekata obnove u Hrvatskoj kojim se valorizira zaštita i očuvanje kulturne baštine. Podsjetila je kako je Hrvatska bila aktivna u promociji UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine i kako su aktivnosti u području podvodne arheologije doprinijele prepoznavanju konzervatorsko-restauratorske struke na međunarodnoj razini što je u konačnici i omogućilo osnivanje Centra koji je postigao veliki ugled, a napori su prepoznati i od strane UNESCO-a. Ministrica je dodala kako se ovim projektom završava cjelovita obnova i Centar dobiva reprezentativni prostor u kojem će se predstaviti i provoditi aktivnosti iz područja podvodnih arheoloških istraživanja.

 

Projekt obnove potom su predstavili ravnatelj Mladen Pešić, savjetnica u Odjelu za provedbu programa i projekata Agencije ZADRA NOVA Nika Cohen te arhitekt Ante Uglešić koji je izradio cjelovitu projektnu dokumentaciju (Forvm d.o.o).
Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji s MCPA Zadar pripremila je i prijavila projektnu prijavu, a njihov tim stručnjaka bit će uključen tijekom čitavog perioda trajanja projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućava projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije te usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnera. Partner na projektu je Turistička zajednica grada Zadra koja će aktivno sudjelovati na promidžbi i vidljivosti projekta.

 

Provedba projekta započela je 1. svibnja 2020. godine, a završava 31. prosinca 2022. godine.
Sama priprema započela je 2014. godine, kada su Ministarstvo kulture, UNESCO i Grad Zadar uložili gotovo 2,5 milijuna kuna u izradu projektne dokumentacije i arheološka istraživanja unutar ovog kompleksa. Dobivenim sredstvima osigurat će se obnova postojećih i izgradnja novih prostora Centra, njihovo opremanje i prilagodba novim sadržajima s primarnom svrhom unapređenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta kao i implementacija ostalih potrebnih aktivnosti na projektu.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program „Obnova kulturne baštine urbanog područja Zadar“, u okviru Prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, a unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“. Ukupna vrijednost projekta je 29.985.487,36 kuna od čega bespovratna sredstva iznose 25.487.664,25 kuna, dok je preostalih 4.497.823,11 kuna osiguralo Ministarstvo kulture i medija RH. 

 

 

 

 

 

logo_min_kult_mala
logo_min_kult_mala
logo_min_kult_mala
Projekt obnove bivše crkve i samostana sv. Nikole te izradu web stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju.
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru ©2009.- | Izrada web stranica - Fer Projekt